← haes zn pad

Je eigen werk in perspectief

In mijn kantoortje hangt een 2x1m grote afdruk van een tekening die ik ooit maakte over hergebruik van oud asfalt. Het is een van die tekeningen waar ik zowaar redelijk tevreden over ben – voor zo ver dat mogelijk is met betrekking tot je eigen werk – vandaar dat het dan ook de intensieve “selectieprocedure voor mogelijke muurhangers” succesvol doorstond.

kantoor

Het kwam dan ook als een onwelkome verrassing toen een goede vriend laatst tussen neus en lippen door over zijn Hertog Jan liet vallen:
“Volgens mij klopt het perspectief van je schoorsteen niet.”

KRITIEK
Nu heb ik sinds ik ook maar mijn eerste potloodlijn op papier zette maar twee mogelijke reacties op kritiek gehad:

1. “Helemaal niet!”
2. “Ach, kan mij het schelen.”

En hoewel 1 misschien goed past bij een vakidioot en 2 wellicht bij een naar binnen gekeerde tiener, kom ik langzaam maar zeker tot de ontdekking dat geen van de twee echt behulpzaam is voor m’n eigen ontwikkeling. Ze leiden er allentwee toe dat je serieus aan jezelf gaat twijfelen, zonder dat je de oorzaak of juistheid van die twijfel onderzoekt.

Daarom besloot ik een derde optie toe te voegen aan de lijst, die je zou kunnen omschrijven als:
3. “Goh, vertel…”

Ik liet de vriend even uitpraten (het hielp niet mee dat hij eindigde met een grappend “het verbaast me dat je dat ding hier überhaupt aan de muur hebt durven hangen, dit is toch geen reclame voor je werk?”) en dook in zijn commentaar. Zijn kritiek:
“de manier waarop de bovenkant van de schoorsteen afgeplat is, is niet in lijn met het perspectief [van de rest van de tekening].”

 

SPOEDCURSUS PERSPECTIEF TEKENEN
Voor we hier verder op in gaan, hier even een spoedcursusje perspectief voor degenen onder ons die lagen te slapen tijdens dat college.

Tweepuntsperspectief maakt gebruik van een horizon, met daarop…twee punten. Verdwijnpunten, om precies te zijn (VP1 en VP2):

persectief_uitleg01Iedere vorm binnen deze afbeelding, is onderworpen aan deze verdwijnpunten, zoals een simpele kubus:

persectief_uitleg02

Maar ook, bijvoorbeeld, een stoel:

persectief_uitleg03

 

Iets lastiger wordt het met cirkels, omdat die ronde vormen hebben. Daarbij is het een handig trucje, de cirkel te plaatsen in een vierkant:

persectief_uitleg04

persectief_uitleg05

Hetzelfde geldt voor cilinders. Die kun je plaatsen in een kubus:

persectief_uitleg06

Dit is op geen enkele manier een volwaardige cursus perspectief tekenen natuurlijk. Wil je meer weten over het onderwerp, dan raad ik “Perspectief tekenen & schilderen van Phil Metzger aan.

SCHOORSTEEN IN PERSPECTIEF
Laten we diezelfde verdwijnpunten en hulplijnen nu eens gebruiken om te kijken naar de schoorsteen in de asfalt tekening.

persectief_uitsnede03_schoorsteen

Zoals we weten, zou de schoorsteen binnen een cilinder (en die weer binnen een kubus) vallen. Ik teken die er even bij:

 

persectief_uitsnede03_schoorsteen02

Zoals je ziet, zou inderdaad de top van de schoorsteen ietwat rond moeten zijn om ook te voldoen aan de perspectiefregels.

Maar, ik moet zeggen, dat ik het een redelijk te verwaarlozen verschil vind. Niet alleen is de ronding minimaal, ook zou je voor een item dat zo erg op de achtergrond staat, kunnen stellen dat het een soort van “acceptabele simplificatie” is.

En toch, toch leek het de moeite waard om eens verder onderzoek te doen naar de achtergrond. Want ik moest de vriend gelijk geven, er lijkt wel degelijk iets niet helemaal in orde met het perspectief in de plaat.

FABRIEK IN PERSPECTIEF
Okay, dus laten we nog even verder kijken naar de rest van de perspectieflijnen in de tekening:

persectief tekenen

Holyshit!
Zoals duidelijk te zien is gaan de lijnen die vanuit de fabriek lopen echt alle kanten op. In ieder geval niet naar het verdwijnpunt!

Laten we iets beter kijken naar de fabriek:

 

persectief_uitsnede01

De lijnen naar het linker verdwijnpunt lopen er niet echt mooi naar toe. De lijn van de vierde dakpunt is het ergste, die gaat er echt faliekant naast.

Nog erger wordt het als we de lijnen naar het rechterverdwijnpunt er bij pakken:
persectief_uitsnede02Niet alleen lopen de dakpunten niet allemaal terug naar het juiste punt. Het raam in de fabriek volgt volledig zijn eigen lijn.
Of de Poolse metselaars hadden al flink wat Wodka achter de kiezen toen ze dat raam er in zetten.

WEGDEK IN PERSPECTIEF
Het detail wat mij persoonlijk misschien wel het meest irriteert is de manier waarop een van de “kreukels” in het asfalt niet voldoet. Met een klein beetje toevoeging van schaduw, had ik dit makkelijk kunnen voorkomen.

persectief tekenen

CONCLUSIE (in perspectief)
Is het overdreven je tekeningen zo uit te pluizen?
En had je dat dan niet beter kunnen doen voordat je hem maakte?

Ik denk, zolang het niet te veel zelfkastijding wordt, is het superinzichtelijk om op deze manier je werk te evalueren.
Nogmaals, dit ding hangt dus aan mijn muur, ik kijk er dagelijks naar en toch heb je dan een tweede paar ogen nodig dat je hier op kan wijzen.
Het is dus een goed idee om werk tussentijds aan controle-ogen te blijven laten zien – voor zover deadlines en haestige spoed dat toe laten.

Bovendien maakt het maar weer eens duidelijk hoe belangrijk correct gebruik van perspectief is. Onzen ogen zien de wereld om ons heen voortdurend in het juiste perspectief en als ze dan op een afbeelding stuiten die dit niet heeft…dan klopt er iets niet.

Ik vind het veelzeggend dat de vriend wees op de schoorsteen, terwijl er duidelijk veel meer mis was met de fabriek zelf. Deze jongen is geen tekenaar, maar toch viel hem op dat er “iets niet klopte”. Dat toont maar weer eens hoe het ongeoefend oog soms juist meer ziet dan het geoefende oog.

Dus, vriend, je had gelijk!
De volgende keer hang ik iets anders aan de muur en maak ik graag opnieuw gebruik van je kritische blik.

 

(1) awesome folk have had something to say...

Please leave a Comment