← haes zn pad

Digitale strips vs papieren vodjes

digitaal_header

In een tijd vol web-comics en ipad-comic-apps lijkt het een rare zet om je strips niet digitaal aan te bieden.
Er zijn haast geen (print)kosten aan verbonden, het is voor iedereen toegankelijk en voor het aanbieden van web-comics hoe je tegenwoordig echt geen programmeer-ervaring meer te hebben,
En toch heb ik het gevoel dat er iets verloren gaat bij zo’n web-comic.

web-comic cartoon - haes

Het web maakt vluchtig

De belangrijkste oorzaak hiervoor is volgens mij dat we inmiddels aan alles dat we op een scherm zien grofweg dezelfde waarde toekennen.
Een groot deel van het internet lijkt er toch op gericht zo veel mogelijk vluchtige bezoekers te trekken. Dit is voor een groot deel het gevolg van de verdienmodellen op nieuws-sites (advertenties worden meer waard bij meer views, dus is het in het belang van sites om zoveel mogelijk views te generen, keer op keer).

verdien-model cartoon - haes

 

Maar ook de invloed van het internet en digitalisering op ons brein (leestip: Nicholas Carr – The Shallows) speelt hierin een rol. De traditionele media, hebben in principe maar één functie, een boek lees je, een film kijk je, een cd luister je. Terwijl een computer al deze verschillende functies combineert binnen één medium.

Gevolg: alles dat we via het “medium internet” tot ons nemen, verwerken we op grofweg dezelfde manier.

Bij mezelf merk ik bij het bekijken van iedere webpagina dat ik niet echt lees, maar meer een soort antwoorden zoek op de volgende vragen:

• kan ik er op klikken?
• kan ik het doorsturen?
• hoe kom ik op de volgende pagina
• kan ik het liken?
• is het al afgelopen?

In plaats van “wat vind ik hiervan” of “wat zegt dit over mij en de wereld om mij heen?”

 

contempleren cartoon - haes

Kijken in stilte

Dat is precies waarom het Meisje met de Parel bekijken op een tablet niet hetzelfde is als naar het Mauritshuis gaan om haar daar te bekijken. Als je het schilderij krijgt voorgeschoteld in pixels, zit je toch in een soort tinder mindset – of je nu naar links of naar rechts swipet, je bent vooral gericht op je eigen handeling en wat er hierna komt.

meisje met de parel op tinder - haes

Terwijl je, als je voor dat canvas staat, omringt door stilte (ligt er een beetje aan op welke dag je het Mauritshuis bezoekt natuurlijk), zal je gewoon anders reageren.
Het medium is daarbij echt minstens zo belangrijk als de boodschap zelf.

Dus weg met de computer?

Betekent dit dat alle digitale content verwerpelijk is en we onze computers het raam uit moeten gooien?
Niet direct.
Hoewel het je wel een hoop tijd zou besparen dat ding eens wat vaker uit te zetten.

Het belangrijkste is dat stripmakers (en kunstenaars in het algemeen) zich goed moeten realiseren dat het medium waarbinnen je jezelf presenteert wel degelijk van invloed is op de manier waarop mensen er op reageren.

webcomic papier cartoon - haes

Please leave a Comment