← haes zn pad

Van Aquareldruiper naar episch ravijn

aquareldruiper_header

Verhalen zijn geen souvenir-shirts of GameBoys. Verhalen zijn relieken en maken deel uit van een onontdekte, vroeger bestaande wereld. Het is de taak van de schrijver om het gereedschap uit zijn of haar gereedschapskist te gebruiken om zoveel mogelijk van elk fossiel intact uit de grond te krijgen.
– Stephen King

VERHALEN BLOOTLEGGEN

In “Over Leven en Schrijven” doet Stephen King een interessante theorie over het vertellen van verhalen uit de doeken. Hij beschouwt de schrijver niet als een “bedenker” of “schepper” maar eerder als een archeoloog. Het verhaal dat bestaat al. “Ergens”. Het is alleen de taak van de schrijver het zo goed mogelijk op te graven en te presenteren. Dat lukt nooit helemaal. Er lijven altijd resten achter in de aarde.

Maar als hij goed zijn best doet, kan hij misschien 85 of 90 procent onbeschadigd aan de oppervlakte krijgen.

cartoon fosiel opgraven - haes illustraties

AQUARELDRUIPER

Kings theorie ging de laatste tijd veel door mijn hoofd als ik keek naar een testblad dat ik vorig jaar tijdens een workshop aquarel (van de fenomenale Siegfried Woldhek) maakte. Het was een basis-oefening waarin we een verloop van kleur 1 naar kleur 2 moesten opzetten.
Ik zat niet goed op te letten en er droop een druppel waterverf naar de onderkant van het papier, waardoor een lange dunne streep ontstond.

Ik nam het blad mee naar huis en dacht er niet meer aan tot ik het een mand geleden tegenkwam tussen een stapel papier (als er iets is waar tekenaars geen gebrek aan hebben, is het stapels papier – vooral omdat we voortdurend denken “oh, dit kan ik nog wel als kladje gebruiken” bij ieder blaadje dat meer dan 3% witruimte heeft.)

De aquareldruiper intrigeerde me mateloos. Ik heb ‘m zelfs even ingelijst op het haeskwartier gehangen met het idee dat dan de ware aard ervan dan wel aan me geopenbaard zou worden.

druiper

Een vriend suggereerde dat het een suikerspin op een zuurstok was (bedankt man!). En (potentiele opdrachtgevers keken er met samengeknepen, maar vooral angstige ogen naar.

Totdat ik op een onbewaakt ogenblik, vlak voor het naar huis gaan, het licht uit deed. Vanuit mijn ooghoek werd opeens duidelijk bij welk verhaal dit hoorde.

Het epische verhaal van een jongen die op het dak van zijn kantoorgebouw een luchtschip aantreft waarmee hij een waanzinnige reis onderneemt.
Duh!

OPGRAVING

Nu aan mij alleen nog de taak om dit alles uit te graven.
In deze gif-animatie zie je dat proces versnelt afgespeeld.

time lapse water colour ink drawing

episch ravijn met luchtschip - haes illustraties

Ik moet zeggen dat ik wel eens vervelender opgravingen heb gedaan.
En de Teddy Ruxpin –vibe die me later pas opviel stoort me eigenlijk niet eens.

teddy ruxpin inspiratie

Ik heb nog een oefenblad liggen met maar liefst drie verschillende verloopjes.
Binnenkort maar eens kijken of ik die kan opgraven.

zoutzoetalbum_banner voor op eigen site

 

Please leave a Comment